Elvaåriga Saiva blir Årets bragdhund 2023 efter livräddande insats
Utmärkelsen Årets bragdhund 2023 tilldelas den elva år gamla finska lapphunden Saiva. Genom att på eget initiativ ta sig två kilometer bort till närmsta granne för att hämta hjälp, räddade Saiva sin matte Anne-Christina Ström ifrån att frysa ihjäl efter en olycka.

Saiva från Holmsveden får utmärkelsen för att hon ”visade på initiativ och rådighet” när matte efter en halkolycka blev liggande med bruten höft utanför huset, i minusgradig kyla. Ingen människa befann sig tillräckligt nära för att höra Anne-Christinas desperata rop på hjälp och mobiltelefonen låg kvar inne i huset. Saiva, som i normala fall aldrig lämnar tomten, fattade helt på eget bevåg beslutet att gå den långa vägen till grannen efter hjälp.

-Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och jag är så tacksam för henne. Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg men hon är ju gammal, så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt, säger Anne-Christina Ström.

När grannen upptäckte Saiva ute på sin tomt försökte hon ringa Anne-Christina. När ingen svarade i telefonen, bestämde hon sig för att åka över för att se efter vad som hänt. I kylan på marken hade Anne-Christina redan hunnit förlika sig med att det var så här hennes liv skulle sluta. När ambulansen kom var hon kraftigt nedkyld med en temperatur på under 35 grader. Men hon var vid liv – tack vare Saiva.

Beskedet väckte många känslor

Beskedet att Saiva, eller Fjällfarmens Irina som hon heter i stamtavlan, får utmärkelsen Årets bragdhund väckte därför många känslor.

– Jag fick en stor klump i magen och började nästan gråta för hon är så värd det. Det är jätteroligt! Fantastiskt! Jag är henne evigt tacksam för mitt liv, säger den stolta matten.

Utmärkelsen Årets bragdhund har delats ut sedan 1989 och är ett samarbete mellan Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkringar. Priset uppmärksammar familjehundarnas betydelse och kan därför endast ges till hundar som inte är utbildade tjänstehundar.

Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa den 9 december, då även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund får sina utmärkelser. Vinnaren får förutom diplom, statyett och godsaker även mat motsvarande ett års förbrukning från Royal Canin och en ny säng får Bia Bed. Agria Djurförsäkringar skänker 20 000 kronor som vinnaren får donera till en organisation och Anne-Christina Ström har valt att ge summan till Service- och Signalhundsförbundet.

Juryns motivering:

Utmärkelsen Årets bragdhund 2023 tilldelas den elvaåriga finska lapphunden Saiva, med kennelnamnet Fjällfarmens Irina. Den inbitna gårdshunden Saiva, som annars alltid håller sig hemma på tomten, visade på initiativ och rådighet då hon hämtade hjälp när matte Anne-Christina Ström hade ramlat utomhus och brutit höften. En skada som snabbt blev livshotande i den minusgradiga kylan.

Genom att ta sig till grannen som bor två kilometer bort för att larma, räddade Saiva sin matte från att frysa ihjäl. Saiva är ett levande bevis för hundars djupa empati med oss människor men hon visade även prov på hundars förmåga att kunna tänka i flera steg. Hon är helt enkelt en fantastisk representant för alla hundar.

Juryn har bestått av Kees de Jong, Annika Klang och Janina Pfalzer för Svenska Kennelklubben samt Patrik Olsson för Agria Djurförsäkringar.

Årets Hedersomnämnanden:

Bland de många gripande berättelser som åtföljde årets nomineringar utmärkte sig några särskilt. Följande fyra hundar får därför ett hedersomnämnande för sina respektive insatser.

Lovestorm’s Summer Breeze och Lovestorm’s I Stand Alone (airedaleterriers)

Babben (storpudel)

Respons Tankfulla Tösabit-Ten, Tickan (golden retriever)

Sture (blandras)

 Foto: Yvonne Ekholm