Årets sociala tjänstehund 2023
Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2023 tilldelas border collien Chip för hans arbete med att stötta och trösta barn som på grund av obotlig sjukdom befinner sig i livets slutskede. Han och hans matte får därmed motta Agria årliga bidrag till kategorin Året sociala tjänstehund.

Åttaåriga Chip från Sparreholm belönas för att han med finkänslighet och stort tålamod tar på sig en uppgift som många människor skulle betrakta som övermäktig. När Chip lägger sig nära de sjuka barnen och erbjuder värme och närhet är han ”sinnebilden för varför hunden kallas människans bästa vän”, skriver juryn i sin motivering.

– De här barnen är så otroligt svaga. Chip gör sig väldigt liten och kryper ihop bredvid barnet. Ofta orkar barnet bara känna lite på honom. Ibland leker Chip även clown för att lätta upp stämningen och han hämtar leksaker till barnet, berättar Chips matte Louise Chatteli.

Älskar att träffa barn och familjer

Åttaåriga Chip, eller Nisses Chip som han heter i stamtavlan, införskaffades egentligen för att träna och tävla i lydnad men det var Chip inte så intresserad av. Däremot älskar han barn och blir jätteglad när han får träffa familjer, berättar Louise Chatteli. Hon är egentligen hästtjej och när hon började med sin volontärverksamhet erbjöd hon från början besök på sjukhus av sina hästar. Chip följde dock med i bilen varje gång. För några år sedan ringde en patient och frågade specifikt efter Chip. Sedan dess är han del av volontärteamet.

Numera gör Chip främst besök hemma hos familjer där barnet vårdas i hemmet eftersom han kommer in i slutfasen inom palliativ vård för barn. Genom sin närvaro ger han familjen en paus från den svåra verklighet den befinner sig i. Familjen får även en möjlighet att dela lite glädje och skapa nya minnen tillsammans.

Stöttar både sjuka barn och deras syskon

Chip arbetar med barn upp till 18 år men snittet brukar ligga mellan tre och sju år, berättar Louise. Förutom att stötta det sjuka barnet tar sig Chip även an syskon som ofta är fulla av energi. Då kan det bli kurragömmalek där antingen barnet eller Chip gömmer sig. Sammantaget har hans arbete nu alltså lett fram till utmärkelsen Årets Sociala tjänstehund.

-Jag blev otroligt rörd och stolt över honom, Chip är en hund med ett otroligt stort hjärta och med många strängar på sin lyra. Priset är inte bara en hyllning till Chip utan också till alla de familjer som har öppnat sina hjärtan och låtit oss vara en del i den svåra tid de lever i, säger Louise Chatteli.

Prisutdelning på Stockholm Hundmässa
Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund har delats ut av Agria och Svenska Kennelklubben sedan 2014. Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa den 9 december. Agria skänker 20 000 kronor som vinnaren får donera till en organisation och Louise Chatteli har valt Stockholms Kennelklubbs Hundskyddsfond. Vinnaren får förutom diplom, statyett och godsaker även mat motsvarande ett års förbrukning från Royal Canin och en ny säng får Bia Bed.

Juryns motivering:

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2023 tilldelas border collien Chip för hans arbete med att stötta och trösta barn som på grund av obotlig sjukdom befinner sig i livets slutskede. Med sitt finkänsliga sätt och stora tålamod känner Chip av vad barnen behöver och erbjuder värme, närhet och för de barn som orkar, även en lekstund. Hans arbete är sinnebilden för varför hunden kallas människans bästa vän.

Foto: Jenny Jurnelius