Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.

Varför allt oväsen?

Det första steget till att hantera problemet är att förstå varför en hund skäller. En del hundar skäller enbart för att de vill tala om att de vill någonting. Kanske är de hungriga, törstiga eller så vill de bara leka.

När det blir orimligt så är det dags att lära hunden andra sätt att få din uppmärksamhet. Som till exempel: krafsa med tassen, vänta vid dörren eller vid matskålen.

Lekdags

Många hundar skäller när de ser andra hundar för de vill uppmuntra dem att komma och leka, vilket är helt normalt. Det är dock upp till dig att bedöma hur mycket skällande som är acceptabelt, och att vänta med leken tills den är tyst.

Ensam hemma

Din hund kan skälla om den blir lämnad ensam. Försök att lämna musik på, till exempel radion, för att han inte ska känna sig ensam. Du kan också ge hunden lite leksaker vilka kräver mer jobb och uppmärksamhet än vanligt för att hålla den sysselsatt medan du är ute.

Ett bra sätt att reducera ångest är att ge din hund ett gammalt otvättat klädesplagg eller någonting som luktar familjärt.

Se till att leka mycket och motionera din hund när du väl är hemma igen. Den kommer att ha saknat dig och då finns det inget bättre än lek för att ni ska återupprätta er relation igen.

På sin vakt

En av de vanligaste anledningarna till att en hund skäller är för att varna. Om en hund ser att någon närmar sig huset kommer den att skälla för att meddela dig detta. Eftersom hunden ser dig som ledaren, vill den att du undersöker saken.

En del hundar är framavlade för att varna och detta är ett beteende som du kanske vill uppmuntra. Låt din hund skälla för att få din uppmärksamhet men se till att tysta ner den så fort du vet att det inte är någon inkräktare.

Håll dig till ett system

I alla avseenden av hundträning behöver du ha ett system. Hundar svarar på rutiner och detta kommer att öka dina chanser att lyckas. Du kanske redan har gått på lydnadskurser med din valp, och om du inte har gjort det så varför inte göra ett försök nu? Det är aldrig för sent att lära gamla hundar nya tricks och det finns bra kurser som lär ut hur du bör hantera din hund.

Tyst

Ett sätt att lära din hund kommandot ”tyst” är att få tyst på eller distrahera hunden varje gång denskäller. Använd dig av något som låter högt, till exempel en burk fylld med mynt. När du får hundens uppmärksamhet säger du bestämt ”tyst”.

När din hund slutar skälla skall du berömma och belöna den. Du skall aldrig skrika när du vill att den ska sluta eftersom detta kan skapa ångest och försvåra inlärningen. Förvirring kan även uppstå om hunden tror att även du skäller. Att skrika förstärker enbart hundens instinkt att skälla.

Sammanfattning

Träning är alltid det bästa sättet att rätta till din hunds beteende. Kom ihåg att skällande i de flesta fall är ett normalt beteende hos en hund. Det är bara när det blir överdrivet och störande som du bör vidta åtgärder. Om skällandet inte upphör kan din veterinär ge dig ytterligare råd och föreslå andra sorters tillvägagångssätt.

KÄLLA: Hills